LEHETSÉGES

A támogatásból megvalósított napelemrendszerek esetében eredetileg július elsejétől megszűnt volna a jelenlegi szaldó elszámolás, azonban a kormány 2021.06.30-án késő este, vagyis az utolsó pillanatban eltörölte ezt a megkötést. A Kormány 377/2021. (VI. 30.) Korm. rendelete az otthonfelújítási hitel bevezetése érdekében egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 641/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet és a családok otthonteremtésével összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 183/2021. (IV. 16.) Korm. rendelet egyes rendelkezéseinek hatályba nem lépéséről

ezt a címet viseli a 2021.06.30-án késő este megjelent Magyar Közlöny egyik rendelete. Ez így első ránézésre nem sokat mond, pedig annál fontosabb, sokak életét megkönnyítő rendelkezést tartalmaz.

Mit is jelent ez ügyfeleink számára?

E két rendelet szerint 2021. július 1-én egy új, úgynevezett „bruttó” elszámolást vezettek volna be az otthonfelújítási támogatással megvalósuló lakossági napelemes rendszerek által termelt villamos energia hálózati átvételére. Szerencsére a fent említett Kormányrendelettel ennek bevezetését eltörölték, így

A VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁSOKKAL MEGVALÓSULT HÁZTARTÁSI MÉRETŰ NAPELEMES KISERŐMŰVEK TOVÁBBRA IS JOGOSULTAK A SZALDÓ ELSZÁMOLÁSRA.

Miért fontos, hogy egyelőre marad a SZALDÓ elszámolás?

A szaldó rendszerben a napelemes rendszer által megtermelt, de azonnal el nem fogyasztott villamosenergia feltöltésre kerül a Szolgáltató hálózatába, melyet ezt követően a napelemes rendszer tulajdonosa igényei szerint bármikor az elszámolási év során visszavehet a hálózatból, extra költség nélkül. Kvázi ingyen használhatja energiatárolásra a Szolgáltató hálózatát az év során.
Amennyiben az elszámolási év egészére nézve több energiát termelt vissza a hálózatba, mint amennyit elfogyasztott, akkor az éves leolvasás során ennek mennyisége rögzítésre kerül és a Szolgáltató az előre leszerződött és szabályozott áron megvásárolja a megtermelt villamosenergiát a napelemes rendszer tulajdonosától. Ellenkező esetben, ha a fogyasztás meghaladja az éves termelést, a különbözetet a Szolgáltató kiszámlázza a Fogyasztó felé.


Példa:

Nagyon fontos szempont az év során a napelemmel történő energiatermelés és a fogyasztás időbeliségének eltérése. Egy elektromos árammal (pl. klímaberendezéssel) hűtő-fűtő háztartás, a nyári szezonban termeli meg napelem segítségével az éves termelés pl. 70%-át, míg a téli szezonban fogyasztja el az éves teljes fogyasztásának 80%-át fűtésre. A szaldó elszámolás alatt ennek semmilyen extra költsége nincs, míg az ún. bruttó elszámolás alatt, a termelt, de fel nem használt energiát alacsonyabb áron tudja értékesíteni a Szolgáltató felé, míg télen magasabb áron tudja ugyanazt az energiát visszavásárolni.
Rövidebb időtáv áthidalására, alkalmas lehet akkumulátorok beépítése a rendszerbe, de ezek nem képesek a nyári-téli szezon közötti időszak kezelésére, valamint a jelenlegi piaci árak mellett nem nevezhetőek rövidtávon megtérülő befektetésnek.

Amennyiben hasznosnak találta cikkünket és szeretne napelemes rendszert telepíteni otthonára, kérjük, adja meg elérhetőségeit és hamarosan felkeressük.