Az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA) a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez kapcsolódóan pályázati kiírást tett közzé az elektromobilitás elterjedésének ösztönzése érdekében. Az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ebben a cikkben gyűjtöttük össze. Amennyiben szeretnél pályázni, úgy iratkozz fel kisokosunkra, amiben még részletesebben összeírtuk a pályázattal kapcsolatos teendőket.


A pályázati keretösszeg egymilliárd forint. Az IFKA számítása szerint ez hozzávetőlegesen 400-665 db jármű támogatására elegendő összeg.

KI JOGOSULT PÁLYÁZNI?

Pályázatot a magyarországi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság jogosult benyújtani, illetve az autómegosztással foglalkozó gazdaság társaságok.

MEKKORA A TÁMOGATÁS MÉRTÉKE?

Elektromos robogóra (L1 e-B kategória, segédmotor) a maximálisan elnyerhető támogatás összege 500.000 Ft, vagy 50 %. Fontos, hogy a beszerzés időpontjában érvényes vételár nem haladhatja meg a bruttó 1 100 000 Ft-ot. Tehát egy pályázati robogó maximum bruttó 600 000 forintba kerül. Mivel a cégek esetében az ÁFA visszaigényelhető, így esetükben a nettó vételár maximum 472 440 Ft.

HÁNY DARAB ELEKTROMOS ROBOGÓRA LEHET PÁLYÁZNI?

Csakúgy, mint az előző évben egyéni vállalkozó legfeljebb egy darab robogóra pályázhat, míg cégek esetében a rendelkezésre álló szabad de minimis keretének összegéig támogatható (kb. amennyit akar).

MILYEN ELŐFELTÉTELEI VANNAK A PÁLYÁZATNAK?

Az elektromos robogó megrendelése feltétele a pályázat benyújtásának, de ez nem jelenti azt, hogy a támogatást automatikusan meg is kapja a Pályázó.
Ezzel a kitétellel a Kiíró azt szeretné elérni, hogy csak a komoly vásárlási szándékkal rendelkező vállalkozók / cégek nyújtsanak be pályázatot.

MILYEN MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEKNEK KELL MEGFELELNIE AZ ELEKTROMOS ROBOGÓKNAK?

teljesítmény: min. folyamatos névleges teljesítménye 1400 Watt
szállítható személyek száma: 1 fő
akkumulátor: min. 1800 Wh

Az ElektroBiker által forgalmazott motorok közül 8 villanyrobogó felel meg a pályázatnak!

MI A PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSÁNAK IDEJE, MÓDJA, HELYE?

A pályázatok benyújtására 2021. július 12. 08:01 perctől van lehetőség a keretösszeg kimerüléséig. Az eddigi tapasztalatok alapján mindenkinek azt javasoljuk, hogy minél hamarabb nyújtsa be a pályázatot, hisz jó eséllyel pár óra alatt kimerül a keret.
A pályázatot a pályázati portálon lehet benyújtani (itt elérhető) az ügyfélkapus azonosítást követően az adatlap kitöltésével.

HOL TUDOK TÁJÉKOZTATÁST KAPNI A PÁLYÁZATTAL KAPCSOLATBAN?

Az IFKA telefonos ügyfélszolgálatán hétköznap 10 és 14 óra között a +36 70 522 10 10-es telefonszámon.
Emailen: vali@ifka.hu

MILYEN DOKUMENTUMOK SZÜKSÉGESEK A PÁLYÁZATHOZ? MIT KELL FELTÖLTENI A PÁLYÁZATI PORTÁLRA?

Létezést igazoló okirat: Cégkivonat, egyéni vállalkozók esetén okmányirodai / kormányhivatali igazolás a működésről (elektronikusan kell feltölteni).

Aláírási címpéldány feltöltése a pályázati portál felületére: Cég esetében aláírásra jogosult személy közjegyzői aláírás-hitelesítéssel ellátott aláírási címpéldánya, vagy ügyvéd vagy kamarai jogtanácsos által cégbejegyzési (változásbejegyzési) eljárásban való közreműködés során ellenjegyzett aláírás-mintája, valamint egyéni vállalkozó esetében az aláírás minta közjegyző által hitelesített másolata.

Elektromos robogó beszerzésére irányuló megrendelés.

Meghatalmazás szükséges, ha nem a Pályázó nyújtja be a pályázatot.

MIRŐL KELL NYILATKOZNI A PÁLYÁZAT SORÁN?

A teljesség igénye nélkül többek között nyilatkozni kell arról, hogy:

  • A megadott adatok valósak.
  • A jogszabályokat megismerte a Pályázó.
  • Nincs adótartozás.
  • Casco biztosítást a Pályázó megköti.

VAN LEHETŐSÉG HIÁNYPÓTLÁSRA?

Igen, egy alkalommal van lehetőség hiánypótlásra.

MENNYI IDŐ ALATT BÍRÁLJÁK EL A PÁLYÁZATOT?

A benyújtástól számított 20 munkanapon belül elbírálásra kerülnek a pályázatok. Ha pozitívan bírálják el a pályázatodat a nálunk megrendelt motor azonnal átvehető.

MIKÉNT ÉRTESÍTENEK A TÁMOGATÓI DÖNTÉSRŐL?

Támogató a pályázati portálon keresztül elektronikusan értesíti a Pályázót a döntésről.

AMENNYIBEN MEGKAPOM A TÁMOGATÁST MENNYI IDŐM VAN MEGKÖTNI AZ ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉST?

Támogatói Okirat hatályba lépésétől számított 90 nap áll a Pályázó rendelkezésére, hogy megkösse az adásvételi szerződést.

MENNYI IDEIG NEM ADHATOM EL A MEGVÁSÁROLT JÁRMŰVET?

A vásárlástól számított 3 évig csak a Támogató előzetes jóváhagyásával idegeníthető el a jármű.

MILYEN BIZTOSÍTÁST KELL KÖTNI AZ ELEKTROMOS ROBOGÓRA?

A robogón három évig érvényes teljes körű (töréskár, elemi kár, lopáskár, üvegkár, stb.) Casco biztosítást kell kötni.